DEELNEMERS

In mijn verleden is er veel voor mij bepaald. Het voelde hierdoor vaak alsof ik geen controle had. Alsof de dingen buiten mij om gebeurden, me overkwamen. Tijdens mijn eerste deelname aan Your Lab werd me dat duidelijk. Ik realiseerde me dat ik beland was in een baan die niet bij me paste, een relatie die niet bij me paste. Ik vond het lastig om echt contact te maken met m’n vrienden en met m’n ouders terwijl ik daar wel echt behoefte aan had. Door Your Lab werden al die dynamieken opengebroken: ik zag wat ik deed en besefte dat ik dit anders wilde. Dat dingen mij niet langer zouden overkomen, maar dat ik zelf zou bepalen.

Dus ik zei mijn baan op, verbrak mijn relatie en ging op reis. Grote veranderingen, en natuurlijk was dit niet altijd makkelijk. Vaak voelde ik innerlijke strijd en twijfel. ‘Heb ik hier goed aan gedaan, gaat er wel iets nieuws komen?’ Alsof mijn hoofd en lijf nog niet altijd in verbinding waren, ik niet durfde te gaan staan voor de keuzes die ik had gemaakt. Ik besloot Your Lab na twee jaar weer op te zoeken om meer vertrouwen in mijn eigen pad te krijgen. Ik werd me bewust dat dit gebrek aan vertrouwen ook alles te maken heeft met mijn verleden: het meezeulen hiervan als een zwaar verhaal. Ik besef dat mijn verleden mij inderdaad gevormd heeft, maar mijn geluk niet in de weg hoeft te staan. Nu duidelijk is wat de rol van m’n verleden is, kan ik ineens zelf kiezen of ik het bepalend laat zijn voor mijn heden.

Sinds Your Lab durf ik meer te kiezen voor wat ik wil. Al een tijd loop ik rond met een idee om iets te doen met verbinding in de stad. Een plek creëren waar mensen samen kunnen komen. Vroeger als ik bij mijn oma in Portugal was, zag ik hoe de mensen daar drie keer per dag naar het café gingen en daar uren waren. Ze gingen niet voor de koffie, maar voor het samenzijn. Zo’n plek mis ik in Nederland en zou ik graag zelf opzetten. Voorheen bedacht ik altijd redenen om zo’n idee niet uit te voeren. Nu ervaar ik voor het eerst de vrijheid om het idee echt te onderzoeken en ermee te spelen. Te voelen dat ik met vertrouwen mijn eigen keuzes mag maken. Waar dit pad me heen gaat brengen weet ik niet, maar het is in ieder geval wel míjn pad.

NIEUWSBRIEF