DEELNEMERS
Foto: Steef Fleur

Je autonoom voelen en tegelijkertijd verbonden, dat ging in mijn optiek niet samen. Ik dacht in onverenigbare tegenstellingen, totdat ik bij Your Lab het inzicht had dat twee tegenstellingen er op hetzelfde moment kunnen zijn. De werkelijkheid is altijd genuanceerder dan het in je hoofd kan lijken.

Tijdens Aikido-oefeningen kwam het inzicht: Als je je ergens te veel op focust dan ben je meteen uit je kracht. Als je werkt vanuit ontspanning, dan ben je sneller en krachtiger. Weer zo’n schijnbare tegenstelling. Ik hoef niet eens met mijn doel bezig zijn, als ik rustig ben ik mijn lichaam dan gaan dingen vanzelf. Je mag dan alles in je hoofd wel kunnen verknopen, maar pas als je het verbindt met je lichaam, dan komt er een grotere kracht tot uiting.

Tijdens Your Lab besefte ik me dat je bepaalde dingen moet ervaren. Deze inzichten had ik nooit uit boeken kunnen halen. Iets doorvoelen en doorleven, daar zit heel veel kennis in. Een van de begeleiders zei: ‘Jij kan als mens zoveel meer kennis dragen dan in je hoofd past.’ Ik vind ruimte nemen om dingen te begrijpen nog steeds belangrijk, maar er is een vorm van intelligentie die groter is dan de kennis die in je hoofd is opgeslagen. Dat is geen conceptuele intelligentie, het is een uitbreiding van het brein en die bereik je alleen maar als je dingen doorvoelt.

Ergens voor gaan heeft daardoor een andere betekenis gekregen, niet alleen met volle focus op je doel af, maar ook je gevoel meenemen.

NIEUWSBRIEF
GERELATEERD